Houtrook en een leefbaar huis – Zo doe je dat

Men is het eens: goede ventilatie helpt luchtweginfecties als COVID-19, met mogelijk corona tot gevolg, voorkomen. Bij onvoldoende ventilatie ontstaan sowieso gezondheidsklachten: hoofdpijn, luchtwegproblemen, oog-/neusirritatie, allergieën of astma.

Het advies voor bedrijven en woningen is om 24/7 te ventileren: ramen op een kier, roosters open, mechanisch ventilatiesysteem continu in werking. En lucht meerdere keren/dag door ramen en deuren 10-15 minuten tegen elkaar open te zetten. Ook na koken, douchen, samenzijn met meerdere mensen, en klussen met verf of lijm.

Als we dit schrijven is het heerlijk nazomerweer. Herfst en winter zijn in aantocht en ook dan moet je ventileren (liefst zonder tocht…) en ruimtes luchten. Zorg dat ventilatiesysteem (indien aanwezig) en -roosters goed zijn onderhouden.

(Meer weten over slaapkamers en toevoerrooster? Lees dit blog)

Maar wat nu als de lucht die je binnenhaalt door te ventileren is vervuild door bijvoorbeeld houtrook? Bij verbranden van houtproducten zoals haardblokken, pellets, biomassa en houtskool komt houtrook vrij. En hout is dan wel een natuurproduct, maar de rook van verbrandingsprocessen van hout is per definitie ongezond.

” Bij verbranden van houtproducten zoals haardblokken, pellets, biomassa en houtskool komt houtrook vrij. En hout is dan wel een natuurproduct, maar de rook van verbrandingsprocessen van hout is per definitie ongezond.”

Mensen met longklachten of gevoelige luchtwegen zijn vaker thuis met deze coronapandemie. Zij hebben een groter risico op ernstige ziekte als zij het coronavirus oplopen. Deze groep heeft er ook vaak last van als de buren hout stoken. Lees er meer over op GGD Leefomgeving

Houtrook kan, afhankelijk van weer en wind, stookgedrag en plaatselijke omstandigheden, reiken tot een afstand van wel 400 meter ver. Via kieren en gaten of de mechanische ventilatie komt de rook onze huizen binnen, en de vervuiling bevat onder andere fijnstof.

Er is een oplossing voor dit probleem, om je huis leefbaar te houden: een goede luchtreiniger met HEPA-filter. Deze filters worden namelijk gebruikt in de farmaceutische industrie en in ziekenhuizen en vinden hun weg intussen naar de particuliere markt. HEPA-filters verminderen luchtwegklachten als gevolg van luchtvervuiling. Houtrook bevat meer vervuiling dan fijnstof alleen, en daarom is van belang dat de luchtreiniger die je kiest niet alleen gebruik maakt van HEPA-filter, maar tevens beschikt over een actieve kool-filter (ook wel carbon filter). BRISE ís zo’n luchtreiniger, met toepassing van multi-effect filtertechnologie en het unieke HEPASmart®.

” Houtrook bevat meer vervuiling dan fijnstof alleen, en daarom is van belang dat de luchtreiniger die je kiest niet alleen gebruik maakt van HEPA-filter …”

Wil je de lucht zuiveren in meerdere ruimten tegelijk? Dat kan! BRISE laat, met gebruik van slimme technologie, de luchtreinigers samenwerken. Dit is efficiënter en de opsporing van vervuiling is optimaal. Schonere lucht voorkomt gezondheidsklachten. Luchtkwaliteit gaat achteruit in ruimten waar schadelijke stoffen zich ophopen.

De BRISE-luchtreiniger monitort en analyseert de leefomgeving, voorziet automatisch in efficiënte luchtreiniging en geeft adviezen ter verbetering van de leefomgeving. Je hebt er geen omkijken naar.

>> Lees wat onze klanten zeggen

Share this Press article
分享在 facebook
分享在 twitter
分享在 linkedin
分享在 tumblr
分享在 telegram
分享在 email
分享在 reddit
\