Kerstmis, aerosolen en COVID-19

Kerstmis een gevaar? Niet als je het Atze Boerstra, binnenmilieudeskundige en directeur van bba binnenmilieu, vraagt. De sleutel ligt bij het slim uit de weg gaan van adem-aerosolen, die in de lucht zweven en virusdeeltjes kunnen bevatten. Zes expert-tips voor een aerosol-arme kerst. Ook handig na de feestdagen!

Tip 1. Koop een bizar grote kerstboom 

Hoe groter de kerstboom, hoe minder galm in de ruimte, en hoe zachter we automatisch tegen elkaar praten. Er is, zoals u waarschijnlijk al had meegekregen, een rechtstreeks verband tussen stemvolume en besmettingsrisico. Hard praten en schreeuwen levert een factor 30 meer virussen op dan stil zijn of fluisteren. Vul de kamer dus met kerstboom.

Tip 2. Gebruik bij transport de anti-COVID-knop in je auto

Held van het privé-transport: de ventilatieknop. Zet de ventilatie op hoog, en doe elk halfuur even een raam open (achterin graag, zodat we geen kou vatten). Een alternatief voor twee personen in één autu, niet behorend tot 1 gezin:

  • Bestuurder linksvoor, gast rechtsachter (anderhalvemeter-regel).
  • Raampje (gedeeltelijk) open rechtsvoor en linksachter (luchtflow verhindert ademcommunicatie tussen de twee inzittenden).

Met aanvullend mondkapje is de kans op besmetting in de auto nihil, blijkt uit Australisch onderzoek van Knibbs & Morawska.

Tip 3. Maak het ongezellig voor aerosolen

Aerosolen vinden het op zijn gezelligst als ze allemaal bij elkaar in een benauwde, niet geventileerde ruimte hangen met stilstaande lucht. Dan kunnen ze een paar uur overleven. Lucht dus flink door als er bezoek is geweest: zet gedurende 10 minuten ramen tegen elkaar open. Alle ramen continu op een kiertje is overigens het allerbeste.

Tip 4. Ruim lekker niet op!

Virussen kunnen op sommige oppervlakken overleven, maar hoe langer je ze daar met rust laat, hoe minder er overblijven. Het zijn de watjes onder de micro-organismen: wacht een (flinke) tijd, dan worden ze vanzelf inactief, heel anders dan bijvoorbeeld schimmels. Zie het bekende Amerikaanse onderzoek van Doremalen en co. Ons advies: ruim de tafel de eerste 24 uur niet af. Als het een beetje meezit, overleven eventuele de virussen op lepels en glazen de nacht niet.

 

Tip 5. Geef instant nuttige gadgets cadeau

Er bestaan genoeg handige gadgets die bijdragen aan een aerosol-arme kerst: de elektrische bodywarmer of natuurlijk het ‘geinige’ mondkapje. Maar het allerbeste (en origineelste) kerstcadeau is natuurlijk het CO2-metertje. Wordt het te benauwd en bouwt de virusconcentratie mogelijk op, dan geeft de meter een alarm: ventileren, nu! Handig, want luchten vergeet je als het gezellig wordt. Wel meteen uitpakken en tijdens het kerstdiner op tafel zetten.

 

Tip 6. Size matters

Misschien had u dit al bedacht… maar: zijn er twijfels bij wie kerst dit jaar wordt gehouden, kies dan voor het grootste huis, of in elk geval de grootste woonkamer. Met meer ruimte verwaaien aerosolen meer, en dat scheelt aanzienlijk in besmettingsgevaar. Zijn de woonkamers even groot, ga dan voor de woning waar je de ramen het beste tegen elkaar kunt openzetten.

Vrolijk Kerstfeest allemaal!

En blijf gezond.

\