Benauwdheid op het werk

Een 38-jarige administratief medewerker op een kantoor heeft klachten van benauwdheid, hoesten en piepen die optreden in de loop van de werkdag. Dit wordt gemeld bij een Expertisecentrum voor Arbeidsgebonden Longklachten. De klachten blijken te berusten op een licht, onbehandeld, niet-allergisch astma. Slijmvliesallergieën konden niet worden aangetoond.

Astma kan verergeren door aspecifieke prikkels. Deze aspecifieke prikkels kunnen zowel op het werk als daarbuiten liggen. Mensen met astmatische klachten weten thuis de prikkels meestal te vermijden (raam open, geen luchtverfrissers, gladde vloeren en vaak stofzuigen). Bij onderzoek op de werkplek blijkt dat diegene op het werk de bovenstaande aanpak niet in de hand heeft, en daar luchtwegklachten ontwikkelt.

In eerste instantie wordt aangegeven dat de medewerker buiten het werk klachten weet te voorkomen. Echter, het blijkt dat hij buiten de deur toch ook luchtwegklachten heeft. Bijvoorbeeld bij blootstelling aan uitlaatgassen tijdens fietsen in de stad, parfums van anderen, en bij koud weer.
De uiteindelijke diagnose luidt: work-aggravated, onbehandeld, niet-allergisch.

Het advies luidt om aspecifieke prikkels op het werk zo veel mogelijk weg te halen. Dit is wat de organisatie zoal kan doen: regelmatig schoonmaken/stofzuigen; clean desk policy; klimaatregulatie en luchtstromen controleren; toilet-luchtverfrissers verwijderen, printers uit de directe omgeving halen en zo nodig de aanschaf van een individuele luchtreiniger op zijn kantoor. Daarbij past astmamedicatie. Astma is een chronische aandoening die behandeling behoeft. Met een goede behandeling zijn de luchtwegen minder ontstoken en daarmee minder gevoelig voor aspecifieke prikkels.

Dr. Jan Bakker schrijft als geneeskundig adviseur over problemen die hij in de uitoefening van zijn vak tegenkomt op de werkvloer. Met zijn brede expertise – van beroepsziekten en toxicologie, binnenklimaat & gezondheid, Sick Building Syndrome tot (over)gevoeligheid voor elektromagnetische straling en chemische stoffen, en meer – beschrijft hij zijn kijkt op de problematiek die voor veel werknemers en organisaties herkenbaar is. Ook trad de heer Bakker op als deskundige voor de World Health Organisation (WHO) wat betreft richtlijnen voor zwembaden en spa’s.
Dr. Bakker maakt deel uit van het BRISE-team adviseurs/experts. Mocht u een vraag hebben, dan kunt u hem vertrouwelijk raadplegen, uiteraard met inachtneming van medisch geheim, via deze website.

Share this Press article
分享在 facebook
分享在 twitter
分享在 linkedin
分享在 tumblr
分享在 telegram
分享在 email
分享在 reddit
\