Hoe schoon is de lucht in jouw huis? Vaak minder schoon dan buiten.

Doordat we onze huizen steeds beter isoleren voor meer comfort en energiebesparing, krijgt ventileren onvoldoende aandacht. Terwijl je bij beter isoleren juist méér moet ventileren. CO2-concentratie is een goede indicator voor luchtkwaliteit, iets wat je kunt meten. Bewustwording en meten zijn daarom van belang. Voldoende geventileerde, verse lucht voorkomt gezondheidsklachten.

De luchtkwaliteit in kinderslaapkamers heeft in het bijzonder de aandacht bij BRISE. Want hoe gezonder de leefomgeving op jonge leeftijd, hoe kleiner de kans op gezondheidsproblemen later in het leven. Luchtkwaliteit gaat achteruit in ruimten waar te weinig wordt geventileerd; schadelijke stoffen hopen zich op en de CO2 (o.a. uitgeademde lucht) stijgt. CO2 is beperkt bruikbaar als maat voor de luchtkwaliteit binnen, maar is een goede indicator voor luchtverversing.

De BRISE-luchtreiniger monitort en analyseert de leefomgeving, voorziet automatisch in efficiënte luchtreiniging en geeft adviezen ter verbetering van de leefomgeving. Bij onvoldoende ventilatie ontstaan gezondheidsklachten, zoals hoofdpijn, luchtwegproblemen, oog-/neusirritatie, allergieën of astma.

Op NU.nl lazen we dat in veel huizen in Nederland de lucht ín huis slechter is dan buitenshuis, onder meer door koken, open vuur en slechte ventilatie. NU.nl vroeg aan Rob van Strien van de GGD Amsterdam en Mariken Stolk van voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal hoe je kunt zorgen voor een gezond binnenklimaat.

In de slaapkamer is de luchtkwaliteit vaak het minst goed. Stolk: “In een slaapkamer breng je veel tijd door en dus is goed ventileren noodzakelijk. Zet altijd de ventilatieroosters of een raam open. Zorg dat je een kier onder je binnendeuren hebt, zodat de lucht vrij kan stromen. Of nog beter: laat de slaapkamerdeur open staan. Ventileren is iets wat je dag en nacht moet doen.

Van Strien adviseert om elektrisch te koken. Open vuur in huis is namelijk een boosdoener. Zijn advies: “Verbrand niets meer in huis. Rook binnen niet, steek geen kaarsen of wierook aan, gebruik geen openhaard of houtkachel en kook niet op gas.”

Het volledige artikel is te lezen op: NU.nl: Gezond wonen: ‘In de meeste huizen is de lucht meer vervuild dan buiten.’

Ook TNO-onderzoek wijst uit dat in nieuwere huizen vaak sprake is van ventilatieproblemen. Heb je bijvoorbeeld mechanische ventilatie in woonkamer, keuken en badkamer, terwijl de slaapkamers enkel ventilatieroosters hebben, dan is de luchtkwaliteit daar het slechtst.

Er is steeds meer aandacht voor de luchtkwaliteit in Nederland, en het belang van schone lucht voor je gezondheid, in het bijzonder de impact van luchtvervuiling op uw longen. Helaas beseffen (te) weinig mensen dat de lucht binnen vaak vervuild is en kan leiden tot allerlei gezondheidsklachten. BRISE wil mensen bewust maken van het belang van schone lucht. Vandaar onze campagne ‘Schone lucht te huur’.

Share this Press article
分享在 facebook
分享在 twitter
分享在 linkedin
分享在 tumblr
分享在 telegram
分享在 email
分享在 reddit
\