Gezondheid begint bij gezonde lucht

Sinds enige jaren houd ik me bezig met het verdiepen in de kwaliteit van de lucht. Niet alleen de lucht in de woning, maar ook de lucht in de buitenruimte. Tenslotte is het net zoals dat liedje “Over de muur” van Klein Orkest, dat ‘Alleen de vogels vliegen van Oost- naar West-Berlijn
Worden niet teruggefloten, ook niet neergeschoten.
Over de muur, over het IJzeren Gordijn, …

Zo is het ook met lucht; lucht laat zich niet temmen en beweegt overal en vermengt zich razendsnel, met alles wat het tegenkomt. Of het nu gezonde of ongezonde vervuilde lucht is. Dat maakt het tegelijkertijd moeilijk, om aan te wijzen waar de vervuiling in de lucht vandaan komt. Zeker in de buitenlucht. Meestal is de dichtstbijzijnde bron de oorzaak van slechte kwaliteit van lucht.

Kijk, ziet er superleuk uit, maar is het wel zo gezond?

Zo zijn in mijn situatie de uitlaatgassen van fossiele auto’s de grootste boosdoeners van grensoverschrijdende luchtvervuiling. Maar kan het in de zomer ook gebeuren dat ik de houtskoolrook van de onderburen mee opsnuif. Ook niet zo gezond.

Gelukkig kunnen we onszelf in de woning redelijk beschermen tegen deze vervuilers, om tenminste een gezonde binnenlucht in te ademen. Mits de woning klimatologisch in orde is, niet te vochtig, niet te droog en met voldoende verversing. Ook wij vervuilen onze eigen lucht met zweten, koken en andere huishoudelijke activiteiten.

Met de bouwkundige schil als buffer en goede ventilatiemogelijkheden kunnen we die binnenlucht tegenwoordig goed onder controle krijgen. Zeker in combinatie met een luchtreiniger en inzage in de kwaliteit van de lucht lukt het zeker om in je woning jezelf te voorzien van gezonde schone lucht. Daarvoor is een zogenaamde luchtkwaliteitsmeter een handig apparaatje wat inzage geeft in hoe het er in je woning voor staat.

Je vraag je misschien af ‘wat heb ik aan zo’n meter’? Voor mij werkte dit als volgt. In het voorjaar van dit jaar had ik ineens sinds jaren last van behoorlijke hooikoortsaanvallen. Zeker als ik buiten de deur ging werken. Met het gebruik van de BRISE luchtreiniger in de buurt van mijn thuiswerkplek merkte ik dat ik eigenlijk nauwelijks van die vervelende klachten had.
En het helpt mij ook bij het signaleren van vervelende kookluchten in mijn woning, om dan extra te ventileren. Vooral pannenkoeken met olijfolie in een koekenpan op een gasfornuis zijn heftige sluipvervuilers!

Wil je ook eens ervaren hoe dat is? Vraag dan een proefplaatsing aan. Zeker als je last hebt van astmatische klachten kan het een verbetering beteken. Mocht je daarnaast advies willen of je woning klimatologisch op orde is: ik kom graag vrijblijvend langs.

Ariane Lelieveld
Duurzaam Woonconsulent

Share this Press article
分享在 facebook
分享在 twitter
分享在 linkedin
分享在 tumblr
分享在 telegram
分享在 email
分享在 reddit
\