Welk filter is beter: HEPA of ionisator? – deel 2

De volgende tekst is afkomstig van het blog van R. Snoek (consultant binnenklimaat) dat hier te lezen is.

Er zijn verschillende elektrostatische of ionisator-luchtreinigers op de markt. Het belangrijkste kenmerk van dit type luchtreiniger is: ‘Filter vervangen niet nodig’. Oké tot zover; luchtreinigers gebaseerd op dit mechanisme hebben echter enkele nadelen. Bij gelijk energieverbruik, bijvoorbeeld, is de filterefficiëntie van het elektrostatisch filter behoorlijk laag, vergeleken met het HEPA-filter.

  1. Een veelvoud aan experimenten heeft aangetoond dat de filterefficiëntie van het elektrostatisch filter afneemt zodra de luchtstroom toeneemt. Verhoging van de capaciteit vereist een hoger voltage, met als gevolg een hoger energieverbruik en een ongewenste toename van ozon-uitstoot. Dit kan zelfs oplopen tot 50% meer energieverbruik dan het HEPA-filter, bij gelijke CADR (Clean Air Delivery Rate, ofwel luchtzuiveringscapaciteit).
  2. Omdat het mechanisme van het elektrostatisch filter niet is gebaseerd op Brownian motion en Van der Waals force, neemt het vermogen van luchtzuivering bij kleinere deeltjes zelfs af. Om deze reden valt de claim van elektrostatische filters te beschikken over gelijkwaardige efficiëntie en vermogen, ernstig te betwijfelen.

Neemt de efficiency van het HEPA-filter na verloop van tijd af?
In werkelijkheid neemt de capaciteit toe. Na een tijdlang te zijn gebruikt, wordt de poreusheid van het filter kleiner doordat deeltjes zich opstapelen in het filter. En, als de poreusheid afneemt, zet dit de motor aan tot opladen omdat de luchtstroomgradatie lager wordt. Zodoende moet het filter regelmatig worden vervangen. Of je kiest voor een smart filter, bijvoorbeeld HEPASmart van de BRISE-luchtreiniger.

Gaat een filter 10 jaar mee?
Nee. Doe dat alsjeblieft niet. Op het filter hebben zich stof, schimmel, bacteriën en vieze deeltjes verzameld; heb je een idee hoe bacteriën etc. zich vermenigvuldigen… na verloop van tijd? Zelfs als je het filter wast of vacuüm verpakt. Met zoveel microdeeltjes op het filter, is het verstandiger het weg te gooien en te vervangen door een nieuw filter. Je wilt immers geen secundaire luchtvervuiling in je huis, afkomstig van het filter zelf.

Vervang ik het filter als het indicatielampje brandt?
Bij conventionele luchtreinigers ontbreekt het sensormechanisme, zodat de status van het filter onbekend is. Vaak wordt een timer gebruikt om je te waarschuwen. Dit is een erg onnauwkeurige benadering; ieders situatie is immers weer anders. De timer is dus niet in staat de actuele status van het filter te vermelden. Heb je dit type luchtreiniger in je huis? Vertrouw niet echt op dit signaal. Beter is om het filter elke twee maanden te checken. Merk je dat het filter erg vuil is, vervang het
dan zo snel mogelijk.

Dankzij nieuwe IoT-technologie (Internet of Things), kun je nu ook kiezen voor een intelligente luchtreiniger als de BRISE C200. Met gebruik van sensoren en data science wordt de levensduur van filters nauwkeurig berekend. Deze HEPASmart-technologie verzekert je van de beste balans tussen jouw gezondheid en de kosten van het filter.

Teruglezen – deel 1 >

Share this Press article
分享在 facebook
分享在 google
分享在 twitter
分享在 linkedin
分享在 tumblr
分享在 telegram
分享在 email
分享在 reddit
\