Moet ik wel kiezen voor een luchtreiniger met de hoogste capaciteit?

De aanschaf van een luchtreiniger is een langetermijninvestering in je gezondheid. Niet alleen comfort speelt een rol; ook filterkosten en energieverbruik tellen mee. De Clean Air Delivery Rate (CADR) is één van de specificaties die worden meegewogen bij de keuze voor een apparaat. Maar moet je altijd het model nemen met de hoogste CADR-waarde? Laten we drie factoren onder de loep nemen, uitgaande van een realistische situatie.

  • De CADR-waarden zijn getest en vastgesteld in een laboratorium, met de luchtreiniger opgesteld in een lege, vierkante ruimte. Hoe hoger de CADR-waarde, hoe hoger het energieverbruik. Echter, onze huizen zijn gevuld met meubels, muren, ramen en deuren. Dit beïnvloedt de luchtstroom, die zich daardoor heel anders gedraagt dan in een laboratorium. De luchtzuivering – meest effectief op zo’n vier meter rond de luchtreiniger – neemt na deze afstand direct aanzienlijk af. Dus, tenzij de ruimte groot en leeg is, is het economisch gezien niet efficiënt een luchtreiniger aan te schaffen met de hoogste CADR.
  • Ongeacht de CADR-waarde, is het van groter belang dat een slimme luchtreiniger – zoals de iCADR van BRISE AI* – zelf inschat op welke capaciteit hij zijn werk moet doen. Is dat op volle of halve kracht, op een tiende van zijn vermogen, of ergens daar tussenin… Van belang is dat het apparaat zich automatisch aanpast aan de omstandigheden. Met deze eigenschap zal de luchtreiniger in staat zijn optimale luchtkwaliteit te leveren, met een efficiënt gebruik van energie.
  • Is er iemand in je huishouden met allergie of astma, dan raden we aan de luchtreiniger te plaatsen op twee ‘kernposities’:
    1) dichtbij de plek waar diegene de meeste tijd doorbrengt, zoals de woonkamer of diens slaapkamer;
    2) dichtbij de bron van de vervuiling. Het plaatsen van twee slimme apparaten levert een beter resultaat en meer comfort op dan één hoogcapaciteit luchtreiniger die zijn vermogen niet efficiënt inzet.

Dus kies de luchtreiniger die bij jou past, in plaats van een overgekwalificeerd – en soms onnodig duur – apparaat.

* AI: artificial intelligence / kunstmatige intelligentie

Share this Press article
分享在 facebook
分享在 google
分享在 twitter
分享在 linkedin
分享在 tumblr
分享在 telegram
分享在 email
分享在 reddit
\